Mediblog

Fibromyalgie symptomen

Fibromyalgie

Wat zijn symptomen van fibromyalgie, hoe herken je fibromyalgie en wat is fibromyalgie eigenlijk? Hoe behandel je fibromyalgie?

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een aandoening die pijn veroorzaakt in spieren en bindweefsel. Het kan worden gezien als soort van reuma. Vaak is er sprake van chronische pijn in de spieren verspreid over het hele lichaam. Een lichamelijke oorzaak hiervoor is niet bekend. Wel is bekend dat fibromyalgie niet erfelijk is en dat het niet gaat om een ontsteking. Het gebeurt wel eens dat de aandoening spontaan weer verdwijnt, maar in de praktijk komt het toch vaak voor, dat de fibromyalgie chronisch is. Je kunt in het dagelijks leven veel hinder ondervinden van fibromyalgie, maar de spieren of gewrichten raken er over het algemeen niet door beschadigd.

Symptomen en verschijnselen fibromyalgie

De symptomen en verschijnselen van fibromyalgie kunnen erg verschillen per persoon, per tijdvak en per pijnervaring. Toch kan in het algemeen worden opgemerkt dat chronische pijn, stijfheid van de spieren, vermoeidheid en gespannenheid als symptomen van fibromyalgie kunnen worden gezien. Vaak zijn bepaalde plekken van het lichaam extreem gevoelig. Slapeloosheid en duizeligheid kunnen ook duiden op fibromyalgie.

Oorzaak fibromyalgie

Onderzoek naar ontstaan van fibromyalgie richt zich voornamelijk op de hersenen bij de verwerking van de pijnprikkels. Dit komt omdat men denkt dat vooral psychische problemen te maken kunnen hebben met de ontwikkeling van deze aandoening. De meeste patiënten met fibromyalgie hebben namelijk ook last van stemmingswisselingen. Duidelijk is echter nog niet of dit nu de oorzaak of het gevolg is van deze chronische aandoening. Fibromyalgie wordt medisch gezien onderverdeeld bij de reumatische aandoeningen en heeft hier dan de benaming van spierreuma of wekedelenreuma.

Diagnose fibromyalgie

Hoe wordt een diagnose van fibromyalgie vastgesteld? Het is lastig vast te stellen of iemand lijdt aan fibromyalgie. In de jaren 90 zijn er internationaal afspraken over gemaakt over de diagnose van fibromyalgie. De patiënt moet minimaal drie maanden op meerdere plaatsen op het lichaam last hebben van chronische pijn en op meerdere specifieke drukpunten op het lichaam pijn hebben (sowieso tien of meer). Deze drukpunten noemt men ‘tenderpoints’.

Bloedonderzoek

Fibromyalgie kan niet ontdekt worden aan de hand van bloedonderzoek, omdat er geen lichamelijke oorzaak voor is. Voordat men spreekt van fibromyalgie moet men eerst allerlei andere diagnoses uitsluiten, waardoor iemand vaak meerdere onderzoeken zal moeten ondergaan. Juist omdat er geen lichamelijke oorzaak is, is de behandeling van fibromyalgie niet mogelijk met een specifiek aan te duiden geneeswijze. Er wordt dan ook veelal aandacht besteed aan het verlichten van de symptomen als pijn en aan het leren omgaan met klachten van fibromyalgie.

Behandeling fibromyalgie

Fibromyalgie kan bijvoorbeeld met medicijnen worden behandeld. Onderdeel van de behandeling zijn vaak ook ontspanningsoefeningen, gedragstherapie en gesprekken. Ervaringen van lotgenoten kunnen vaak helpen. Acceptatie van de aandoening is al een hele stap op weg naar een betere manier om met de aandoening om te gaan. Zorgen voor een goede nachtrust, beperk van gebruik van pijnstillers en blijf vooral bewegen, om een zo goed mogelijk leven met fibromyalgie te hebben.

Wellicht ook interessant....