Mediblog

Symptomen hartklachten

Wat zijn hartklachten?

Het hart is een grote, holle en voornamelijk de meest belangrijke spier in ons lichaam. Het hart is dag in dag bezig om ons in leven te houden en zorgt ervoor dat je bij elke hartslag een hoeveelheid bloed door je lichaam gepompt krijgt. Dit is natuurlijk essentieel om je in leven te houden, want zonder hart kun je namelijk niet leven. Een gezond mens heeft een hartslag die gemiddeld zo’n 70 keer per minuut slaat.

Bij kinderen en oudere mensen ligt de hartslag wat hoger en slaat het hart ongeveer 90 tot 100 keer per minuut. Mensen met een tragere of juist snellere hartslag vragen zich dan ook gauw af, of dit ten nadele van hun gezondheid kan zijn. Er kunnen verschillende soorten hartklachten voorkomen. We kennen bijvoorbeeld een lage hartslag, een snelle hartslag, maar ook een overslaand hart.

Lage hartslag

Symptomen van een lage hartslag houden in dat je hart gemiddeld minder dan 50 keer per minuut slaat. Er wordt dan gesproken van een bradycardie.

Oorzaken lage hartslag

De volgende zaken kunnen een lage hartslag veroorzaken:

  • een krachtige hartspier door veel sporten, ook wel sporthart genoemd
  • een trage werking van de schildklier
  • slechte voeding
  • een erfelijke aanleg tot trage hartslag
  • een vertraagde hartslag door onderkoeling
  • een stoornis in het prikkelgeleidingssysteem van het hart, ook wel hartblokkade genoemd

Snelle hartslag

Bij een snelle hartslag, houden de verschijnselen in dat het hart gemiddeld meer dan 100 keer per minuut slaat. Er wordt ook wel gesproken van een tachycardie.

Oorzaken snelle hartslag

De volgende zaken kunnen een snelle hartslag veroorzaken:

  • hoge inspanning. Denk hierbij aan fietsen, hardlopen of een andere intensieve sport.
  • een te snel werkende schildklier.
  • heftige emoties.
  • hoge koorts.
  • een shock.
  • bloedarmoede.
  • het hart heeft minder kracht om te pompen.

Overslaand hart

Klachten van een overslaand hart houden in dat het hart te vroeg wordt samengetrokken. Hierdoor wordt er te weinig bloed uit het hart gepompt. Nu duurt het langer alvorens het hart vol met bloed stroomt zodat het opnieuw een hartslag kan uitpompen. Bij die volgende slag wordt er dan teveel bloed uitgepompt en is daardoor de hartslag sterker. Dit verschijnsel wordt extrasystole genoemd en is meestal ongevaarlijk. Oorzaak is meestal stress, oververmoeidheid, teveel koffie, roken of medicatie.

Tekort aan kalium en hartklachten

Hartklachten kunnen ook ontstaan door een tekort aan kalium. Kalium heb je nodig om de impulsen over te kunnen brengen naar de zenuwen. Als je te weinig kalium hebt dan kunnen zenuw- en spierfunctiestoornissen optreden. Denk hierbij dan aan een stoornis in het hartritme. Een tekort aan kalium ontstaat vaak na een periode van heftige diarree of veelvuldig braken.

Ook te weinig eten of laxeermiddelen innemen kan kaliumtekort veroorzaken. Kalium en natrium zijn nodig om te zorgen dat het hart via de zenuwen de impuls krijgt om te pompen. Zonder kalium is er geen impuls en zonder impuls is er geen samentrekking van de hartspier. Dit heeft hartritmestoornissen tot gevolg. Vernauwing van de bloedvaten door te hoog cholesterol of door aderverkalking kan ook leiden tot hartfalen.

Wellicht ook interessant....