Mediblog

Gevoelloosheid

Gevoelloosheid is het niet hebben van gevoel in een of meer lichaamsdelen. Gevoelloosheid kan door verschillende dingen worden veroorzaakt.

Wat is gevoelloosheid?

Gevoelloosheid houdt in dat je geen gevoel hebt in bepaalde lichaamsdelen. Je kent het vast wel dat je s ’nachts wakker wordt en je arm ‘in slaap is gevallen’. Je arm voelt dan aan als een koud stuk vlees dat niet meer mee wil werken als je hem probeert te bewegen. Je hebt namelijk geen gevoel meer in je arm en je kunt hem door gebrek aan doorbloeding ook niet meer bewegen. Gevoelloosheid kan echter meer oorzaken hebben dan het in slaap vallen van een lichaamsdeel.

Oorzaken van gevoelloosheid

Gevoelloosheid kan meerdere oorzaken hebben. Zoals gezegd kan een arm of been gaan slapen als deze niet voldoende doorbloeding krijgt. Dit kan gebeuren in je slaap, maar ook als je lang in een bepaalde houding zit. Andere oorzaken van gevoelloosheid zijn het hebben van brandwonden, het gebruik van middelen als alcohol of drugs, bevroren ledematen, een hernia of snijwonden.

Gevoelloosheid door brandwonden

Indien je een ernstige brandwond hebt kun je last krijgen van (tijdelijke) gevoelloosheid. De zenuwen kunnen namelijk beschadigd raken door een brandwond en dit zorgt dan voor gevoelloosheid. Afhankelijk van de ernst van een brandwond komt het gevoel mogelijk nooit meer terug.

Gevoelloosheid door bevroren ledematen

Wanneer een ledemaat bevriest dan zal deze ledemaat al gauw gevoelloos worden. Zo hebben deelnemers aan de elfsteden toch wel eens last van bevroren vingers of oren als ze geen handschoenen of muts dragen en in erge gevallen zelfs door hun handschoenen en muts heen. Door de bevriezing van de ledematen werken de zenuwen niet meer (goed) en daardoor ontstaat er gevoelloosheid.

Alcohol en drugs en gevoelloosheid

Misschien ken je het wel: je hebt veel alcohol gedronken, waardoor je wat gevoel verliest in bijvoorbeeld je handen. Hierdoor voel je het (haast) niet als je valt. Heb je eenmaal zoveel gedronken dat je bijna niets meer voelt dan heb je veel te veel gedronken en moet je meteen stoppen met drinken. Ook bepaalde drugs hebben een verdovende werking en kunnen zorgen voor gevoelloosheid.

Snijwonden en gevoelloosheid

Een ongelukkige snijwond kan voor gevoelloosheid zorgen. Er kunnen namelijk zenuwen zijn beschadigd, waardoor je gevoel verliest.

Gevoelloosheid door een hernia

Een hernia kan zorgen voor gevoelloosheid. Druk op zenuwen kan voor pijn zorgen maar ook voor gevoelloosheid.

Gevoelloosheid bij suikerziekte

Mensen met diabetes kunnen last krijgen van gevoelloosheid op bepaalde plekken, omdat suikerziekte zenuwen kan aantasten.

Wellicht ook interessant....