Mediblog

Griep

Heeft u last van een droge hoest, spierpijn, koorts en/of hoofdpijn? Dan heeft u een grote kans op griep. Normaal gesproken wanneer u thuis in bed uitziekt zullen alle symptomen afnemen na enkele dagen, dit is meestal na ongeveer 3 a 4 dagen.

Mocht u na deze dagen nog niet beter zijn is het aan te raden om eens langs uw huisarts te gaan. De griep is bij een gezond persoon onschuldig, alleen bij ouderen en mensen met minder weerstand kan de griep ernstigere gevolgen hebben. Voor deze mensen is dan ook een griepprik die vaak jaarlijks wordt gegeven. Maar ook gezonde personen kunnen de griepprik ophalen alleen zitten hier dan wel vaak kosten aan verbonden

Meest voorkomende symptomen zijn:

  • Hoofdpijn
  • Hoge koorts
  • Spierpijn in uw hele lichaam
  • Vermoeidheid
  • Een droge hoest
  • Verstopte of lopende neus
  • Geen eetlust en overgeven

Wat is de griep ?

Influenza is de officiële benaming van de griep. Dit komt doordat de griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Dit virus wordt vaak verwart met het verkoudheid virus omdat sommige kleine symptomen zoals verkoudheid en lichte koorts hierbij voorkomen maar het influenzavirus bevat veel meer symptomen en kan zelfs dodelijk zijn bij de verschillende risicogroepen.

De tijd wanneer de griep het meeste voorkomt is in de winter en herfst, per jaar krijgen dan ook in deze periode ongeveer 800.000 Nederlands hiermee te maken en is er vaak sprake van een griepepidemie.

Zoals verteld is de griep een seizoensgebonden virus dat in Nederland voornamelijk in de winter voorkomt. De griep komt voor over de hele wereld eens in de zoveel jaar is er dan ook een wereldwijde griepepidemie. Dit wordt ook wel een pandemie genoemd. Bij mensen kennen we 2 type griepvirussen namelijk het influenzavirus A en influenzavirus B. Het influenzavirus C is beter bekend als het verkoudheid virus die voornamelijk bij kinderen voorkomt.

Normaal gesproken houdt het lichaam geen blijvende schade over aan een griep en vind het lichaam zelf de oplossing om van de griep af te komen. Het helpt daarbij uiteraard om goed uit te zieken. Zoals beschreven kan de griep wel blijvende schade en zelfs dodelijke gevolgen hebben bij de verschillende risicogroepen. Deze krijgen dan ook vaak een griepprik voorgeschreven. Meer informatie hierover vindt u uiteraard bij uw huisarts of apotheek.

De griepprik

De griepprik is een prik die helpt om geen griep te krijgen. Er zijn enkele risico groepen die jaarlijks een griepprik kunnen ophalen bij hun huisarts. Wilt u weten of u bij deze risicogroep behoort? Wij hebben hieronder een lijst samengesteld van de meest bekende risicogroepen.

  • Ouderen boven de 60 jaar
  • Mensen met een lagere weerstand
  • Hartpatiënten
  • Suikerziekte patiënten
  • Nierziekte patiënten

In de griepprik zitten allemaal griepvirussen die verwacht worden om in de komende tijd te komen. Dit betekent dus dat elk jaar de inhoud van deze prik veranderd. De organisatie die dit bepaald is een grote wereldwijde organisatie genaamd “Wereldgezondheidsorganisatie”.

De verandering van de inhoud van de griepprik is nodig omdat een griepvirus altijd veranderd of te wel muteert. Wanneer de griepprik is verkregen duurt het vaak ongeveer 2 week voordat u resistent bent tegen de griep. Ook wanneer u dagelijks met veel mensen in contact komt is het aan te raden een griepprik te nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leraren op een grote scholengemeenschap.

Symptomen van griep

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een besmetting met het influenzavirus. Kenmerken en symptomen van de griep zijn:

  • – Een acuut begin: je kan van de ene op de andere dag ziek worden zonder daarvoor al te veel klachten te hebben gehad.
  • – Luchtwegklachten: je kan verschillende klachten wat betreft de luchtwegen krijgen. Je kan dan denken aan hoesten, niezen, keelpijn, neusverkoudheid en pijn op de borst door pijn achter het borstbeen.
  • – Algemene symptomen: verder horen er klachten van algehele malaise bij. Deze klachten ontstaan omdat het afweersysteem bezig is om het virus af te breken. Hieronder verstaan we symptomen als plotselinge koorts en koude rillingen, gewrichtspijn, hoofdpijn, moeheid, minder eetlust en spierpijn.

Opvallend is vaak dat koorts het eerste verschijnsel van een griep is terwijl je verder nog nergens last van hebt.

Wanneer mensen gezond zijn en een goed afweersysteem hebben zal een griep vanzelf overgaan. Dit geldt alleen als je alleen met het influenzavirus besmet bent en dus geen infectie met een bacterie erbij hebt gekregen. Wanneer het om een gewone pure griep gaat is het zo dat wanneer de koorts gedurende 2 tot 6 dagen gedaald is, je binnen 1 tot 3 weken weer volledig hersteld bent.

Waardoor wordt de griep veroorzaakt?

De griep wordt dus veroorzaakt door een influenzavirus. Er zijn echter verschillende soorten influenza virussen. Er zijn drie typen virussen bekend:

Influenza-A-virussen: die zijn oorspronkelijk afkomstig van vogels
– Influenza-B-virussen: deze komen over het algemeen alleen bij de mens voor
– Influenza-C-virussen: deze komen over het algemeen ook alleen bij de mens voor, maar zijn niet vaak de oorzaak.

Virussen zijn opgebouwd uit hemagglutinine (H) en neuraminidase (N). Beiden zijn eiwitten die aan de buitenkant van een virus zitten en er onder andere voor zorgen dat het virus zich in het lichaam van de mens aan cellen kan vasthechten en weer kan loslaten.

Er zijn verschillende vormen van virussen mogelijk die ieder een eigen naam krijgen. Dit gebeurt in de notatie van H1N1 (Mexicaanse griep), H2N2 (vogelgriep), H3N2 (huidige griep), H5N1 (vogelgriep), enzovoorts. Doordat de H en de N in de loop van jaren kan veranderen ontstaan er nieuwe virussen. Op deze manier zijn er veel verschillende soorten influenza virussen mogelijk. Ieder jaar moet daarom gekeken worden wel virus verwacht wordt, omdat daar dan een vaccinatie voor gemaakt moet worden. Op dit moment is dat nog steeds H3N2 en H1N1. Wanneer er plotseling zo´n verandering van H en N plaatsvindt, ontstaat er een nieuw virus waarop de wereld niet gerekend heeft. Dit leidt dan vaak, net als bij de Mexicaanse griep, tot een wereldwijde epidemie, ook wel een pandemie genoemd.

Het vaccin wordt dus altijd gemaakt tegen virussen waarvan men vermoedt dat deze het jaar daarna zal toeslaan. Wanneer dit plotseling verandert zal dat vaccin dus mogelijk minder werkzaam zijn en lopen meer mensen het risico om ziek te worden.

Behandeling van griep

Aangezien een griep over het algemeen vanzelf overgaat worden er meestal geen medicijnen voorgeschreven. Wanneer mensen zich erg beroerd voelen kunnen ze gebruik van gewone pijnstilling maken. Je wordt er niet sneller beter van, maar het kan de klachten even iets verlichten. Gewoon uitzieken is gewoonlijk de behandeling.

Wanneer mensen een minder goed werkend immuunsysteem hebben wordt er wel eerder ingegrepen. Zij kunnen antivirale middelen voorgeschreven krijgen. Dit wordt bij de gezonde bevolking niet voorgeschreven omdat het middel (antivirale medicatie) dan schadelijker is dan de aandoening (griep). Wanneer mensen alleen besmet zijn met het influenzavirus heeft het geen zin om antibiotica voor te schreven. Dit komt omdat virussen niet gevoelig voor antibiotica zijn.

De enige reden om antibiotica voor te schrijven is als mensen naast een virusinfectie ook een bacteriële infectie hebben gekregen. De complicaties van de griep kunnen dus soms wel met antibiotica behandeld worden.

Wanneer het virus volop in de lucht aanwezig is loopt iedereen een risico om besmet te worden met het influenzavirus. De kans vergroot echter wel als je je in grote en dichte ruimtes met veel mensen bevindt. Je moet dan denken aan het openbaar vervoer, scholen, kantoren en winkelcentra.

Kinderen tussen de 5-14 jaar lopen het grootste risico. Zij kunnen op school en thuis ook weer anderen aansteken. Ouderen lopen dus een minder groot risico, maar wanneer zij ziek worden is de kans op complicaties en een slechte afloop wel groter.

Complicaties bij griep

Er zijn een aantal complicaties die ervoor kunnen zorgen dat een griep erger of zelfs gevaarlijk wordt. Je moet dan vooral denken aan de extra bacteriële infecties die naast de virusinfectie door de cel schade kunnen ontstaan. De gevolgen van een dergelijke bacteriële infectie zijn het ontstaan van een oorontsteking, een longontsteking, luchtwegontsteking (bronchitis) en een ontsteking van de hartspier (myocarditis).

Tijdens een epidemie die in de winter plaatsvindt overlijden er in Nederland nog steeds mensen. Jaarlijks gaat het in Nederland om ongeveer 1.000 tot 2.000 mensen die aan de griep zelf of aan de complicaties ervan komen te overlijden.

Risicogroepen zijn vooral:

– Ouderen: ongeveer 90% van de sterfgevallen is > 65 jaar.
– Mensen met al een ziekte: wanneer mensen al ziek zijn kan het zijn dat hun afweersysteem minder goed werkt en het lichaam minder goed met de virussen en bacteriën kan omgaan. Aandoeningen die een verhoogd risico geven zijn mensen met suikerziekte en mensen met een hart- of longziekte. Wanneer deze mensen besmet raken met het influenzavirus wordt dit virus minder goed opgeruimd en kan het virus of de bijkomende bacterie ervoor zorgen dat de ziekte die ze al hadden veel erger wordt. Je kan denken aan hartfalen, astma-aanvallen of een coma door toedoen van de suikerziekte.
– Zwangere vrouwen
– Zuigelingen

Wellicht ook interessant....