Mediblog

Symptomen blaasontsteking

De symptomen van een blaasontsteking zijn goed herkenbaar. Bij een blaasontsteking, ook wel cystitis genoemd, zijn de klachten en symptomen vooral het vaak moeten plassen en een pijnlijk of brandend gevoel hebben bij het urineren. Bij een blaasontsteking is er sprake van ontsteking van het slijmvlies aan de binnenkant van de blaas. Blaasontsteking wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie.

Wat is blaasontsteking

Blaasontsteking wordt veroorzaakt door een infectie die tot ontsteking van de blaaswand leidt. Blaasontsteking komt bij vrouwen veel vaker voor dan bij mannen. De reden hiervoor is dat vrouwen een kortere urinebuis hebben.  Wanneer een blaasontsteking niet op tijd wordt behandeld dan kan er een ontsteking ontwikkeling bij de nieren. Dit noemen we een nierbekkenontsteking, hetgeen erg pijnlijk is en met hoge koorts gepaard kan gaan. Een urineweginfectie komt meestal van bacteriën van buitenaf. Deze dringen via de urinebuis de urinewegen binnen en kunnen zo een infectie aan de blaas, de plasbuis, de prostaat en zelfs de bijbal veroorzaken.

Symptomen en klachten bij blaasontsteking

De symptomen en klachten die bij een blaasontsteking horen worden hieronder uiteengezet. De volgende symptomen komen vooral voor bij blaasontsteking van volwassen mannen en vrouwen.

Vaak moeten plassen

Een van de bekendste symptomen van blaasontsteking is het vaak naar het toilet moeten om te plassen. Meestal gaat het hier niet om grote plassen, maar slechts om enkele druppels, wat erg frustrerend kan zijn. Een symptoom is ook dat je het gevoel kan hebben dat je urinebaan niet geheel leeg is, waardoor je soms lang op het toilet kan zitten, zonder veel resultaat.

Pijnlijk of brandend gevoel bij het plassen

Een ander symptoom van blaasontsteking is een pijnlijk gevoel of een brandend gevoel bij het plassen. Dit pijnlijke of brandende gevoel wordt veroorzaakt doordat de plasbuis geïnfecteerd is bij een blaasontsteking.

Troebele urine

Als bij het plassen je urine troebel is heb je ook met een van de symptomen van blaasontsteking te maken. Troebele urine wijst op pyurie. Hierbij is er pus of etter in de urine aanwezig. De kleur van de urine kan hierdoor veel donkerder zijn dan normaal is. Een veelvoorkomende kleur is donker geel. Het hebben van troebele urine komt meestal doordat de plasbuis dan geïnfecteerd is, door de blaasontsteking. Een bijkomstigheid is dat de urine hierdoor ook heviger kan gaan ruiken dan normaal.

Pijnlijk gevoel in de onderbuik of onderrug

Een pijnlijk gevoel in de onderbuik of onderrug kan ook een symptoom zijn van blaasontsteking.

Symptomen blaasontsteking bij kinderen

Kinderen hebben bij een blaasontsteking last van andere symptomen en klachten dan volwassenen. Kinderen gaan zich meestal niet lekker voelen en kunnen last van buikpijn krijgen of gaan in hun bed plassen als ze een blaasontsteking hebben.

Blaasontsteking bij vrouwen

De kans op een blaasontsteking is bij vrouwen vele malen groter. Dit komt doordat de urinebuis bij vrouwen korter is en de urinebuis veel dichter bij de anus ligt, waardoor de kans veel groter is op een besmetting vanuit het eigen darmkanaal. Om een blaasontsteking te voorkomen is het bij vrouwen extra belangrijk om het afvegen van de billen altijd van voor naar achteren te doen.

Blaasontsteking zwangerschap

Veel vrouwen krijgen vooral in de eerste maanden van een zwangerschap te maken met een blaasontsteking. De groeiende baarmoeder drukt op de blaas, waardoor je vaker moet plassen. Het vaker plassen is niet de directe oorzaak van blaasontsteking, maar meestal blijven er restjes urine achter waarin bacteriën kunnen groeien. Als je zwanger bent bevat de urine ook nog eens meer voedingsstoffen, een ideale plek voor bacteriën dus. De bacteriesoort die blaasontsteking veroorzaakt komt eigenlijk bij iedereen in de darmen voor, maar ook rond de urinebuis. Bacteriën komen via de urinebuis de blaas binnen en hechten zich aan de blaaswand, waarna deze ontstoken raakt. Ook is de urineleider tijdens de zwangerschap nauwer, waardoor er regelmatig vocht kan achterblijven, dat kan leiden tot een blaasontsteking.

Blaasontsteking bij mannen

Een blaasontsteking komt bij mannen veel minder vaak voor dan bij vrouwen. Dit komt omdat de urinebuis een stuk langer is dan bij vrouwen. De voornaamste oorzaak van blaasontsteking is bij mannen een belemmering van de afvoer van urine. Dit kan veroorzaakt worden door een vergrote prostaat, een uitzakking van de blaas of het hebben van nierstenen.

Blaasontsteking kinderen

Bij kinderen is een blaasontsteking niet altijd makkelijk te herkennen. De verschijnselen kunnen bij jonge of oudere kinderen nogal verschillen. Bij jonge kinderen zijn de verschijnselen moeilijk te herkennen, omdat ze vaak nog een luier dragen. Je kan in de gaten houden of ze slecht eten of drinken, prikkelbaar zijn, niet goed groeien, koortsig zijn of dat de urine stinkt. Het is dan belangrijk om wat urine op te vangen en naar de huisarts te brengen voor onderzoek. Een niet tijdig behandelde blaasontsteking kan ook bij kinderen blijvende schade aan de nieren veroorzaken.

Wat doen bij een blaasontsteking?

Bij het herkennen van de symptomen van blaasontsteking, kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Om de symptomen te bestrijden en daarmee de klachten te verminderen kun je vier keer om het uur een halve liter water drinken (in totaal twee liter). Om het pijnlijke of brandende gevoel tegen te gaan kun je cranberrysap drinken of pijnstillers gebruiken.

Voorkomen van een blaasontsteking

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom zijn hieronder enkele praktische tips voor het voorkomen van een blaasontsteking opgenomen:

  • Zorg voor een goede hygiëne in het gedeelte rond de anus.
  • Eet gezond, zodat je een goede weerstand hebt.
  • Stop met slechte gewoontes, zoals roken.
  • Wacht niet te lang met plassen, maar ga gelijk naar het toilet wanneer je voelt dat je moet urineren.
  • Vrouwen moeten na seks meteen naar de wc om te plassen.

Wellicht ook interessant....