Mediblog

Dementie symptomen

Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen. Het omschrijft de aandoeningen die bestaan uit combinaties van meervoudige stoornissen in de verstandelijke vermogens, met name het geheugen, maar ook de stemming en het gedrag. Een bekende vorm van dementie is Alzheimer. Dementie komt over het algemeen voor bij klinische syndromen die door hersenziekten veroorzaakt worden.

De kenmerken van de combinaties zijn afhankelijk van de locatie, ernst van de afwijking die plaatsvindt in de hersenen. Over het algemeen komt dementie voor op latere leeftijd. Hoe ouder we worden hoe meer kans we hebben om een vorm van dementie te krijgen. Aangezien we steeds ouder worden krijgen steeds meer mensen te kampen met een vorm van dementie. Dementie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen aangezien vrouwen vaak ouder worden dan mannen.

Vergrijzing en dementie

Als gevolg van vergrijzing verwacht men dat de komende 20 jaar het aantal gevallen van dementie met 45% toenemen. Uit onderzoek blijkt ook dat hoogopgeleide mannen en vrouwen, naast het feit dat ze ouder worden, ook op latere leeftijd pas kans hebben op een vorm van dementie. Dit komt omdat de hersenen van een hoger opgeleid persoon actiever zijn waardoor de hersencellen minder snel afsterven.

Symptomen dementie

Welke symptomen en verschijnselen kunnen duiden op dementie? Hieronder een lijst met dementie symptomen.

  • Een belangrijk symptoom van dementie is dat het geheugen minder wordt
  • Ook verlies je gevoel voor tijd
  • Je verliest verder gevoel voor waar je bent
  • Je hebt moeite met het herkennen van mensen
  • Moeite hebben met taal kan ook een symptoom van dementie zijn
  • Je bent erg emotioneel of hebt moeite met het uiten van je emoties
  • Je verliest je gevoel van eigenwaarde
  • Je hebt moeite met het oplossen van problemen
  • Je hebt moeite met plannen

Alzheimer

De bekendste vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Deze ziekte zorgt ervoor dat je kortetermijngeheugen wordt aangetast. Waardoor je dus moeite hebt met het onthouden en opslaan van met name nieuwe informatie. Je langetermijngeheugen blijft over het algemeen wel intact. Je herinneringen blijven dus wel bestaan, maar je nieuwere ervaringen sla je niet meer op. Om die reden keert iemand met dementie dan ook vaak terug naar zijn of haar jeugd periode. Een demente persoon van 70 jaar oud kan daarom ook denken dat hij of zij weer 16 jaar oud is. Het is ook mogelijk dat de demente zijn naasten niet meer herkent. Dit komt ook door het kortetermijngeheugen die is aangetast.

Wellicht ook interessant....